Paarden / Life Coaching

Coachen met een paard is goud waard

Welkom bij Stay and Pray paardencoaching, waar je op waarde wordt geschat! Wat leuk dat jij de tijd neemt om een kijkje te nemen op onze website. Het is vast geen toeval dat je hier komt kijken, misschien loop je tegen bepaalde dingen aan, zit je met jezelf in de knoop, kom je er gewoonweg even niet meer uit, of ben je gewoon nieuwsgierig?

Samen kunnen we aan de slag met items als werken aan sterker zelfvertrouwen, angst en onzekerheid, eenzaamheid, pesten, burn-out klachten, depressie, hulp bij rouwverwerking, ontdekken en weten wie je bent, verdriet rondom scheiding, omgaan met teleurstelling, werken aan leiderschap, leren zelf keuzes te durven maken, weerbaarheid, gaven en talenten ontdekken of heb je gewoon eens behoefte aan een luisterend oor.

Wij willen jou hiermee helpen. Wellicht is Life Coaching iets voor jou. Als je wilt, kan dit met behulp van de inzet van een paard, dit noem je dan paardencoaching. Van dit bijzondere wezen kun je veel leren, zoals bewuster worden van jouw eigen lichaamstaal en het (terug) vinden van jouw eigen waarde. Dat is goud waard! Het werken met een paard maakt de sessie meer ervaringsgericht. Stay and Pray paardencoaching is zoals de naam al doet vermoeden een coachpraktijk met een christelijke identiteit.

Als deelnemer hoef je geen paardenmens te zijn om deel te nemen aan paardencoaching. Angst voor paarden hoeft ook geen belemmering te zijn. Tijdens de sessies kan er ook gekozen worden voor andere werkvormen zoals life coaching of pop-talk zonder paard. Voor meer info over pop-talk zie poptalk.nl

Wat is paardencoaching?

Bij paardencoaching denkt men al gauw aan de ontwikkeling van het paard. Er wordt gedacht dat het iets is voor paardenmensen. Toch is dit niet het geval met paardencoaching, het is bedoeld voor de ontwikkeling van de mens.

Het paard wordt ingezet als spiegel, hij laat jou en mij zien wat er in jouw onderbewustzijn afspeelt, je gevoelens, gedachten en je persoonlijkheid. Als coach doe ik de vertaalslag van het paard naar jou toe door te benoemen welk gedrag het paard laat zien. Zo kan ik jou vervolgens met gerichte coachvragen weer in beweging brengen. Op deze manier kan er bij jou weer ruimte ontstaan voor herstel en ontwikkeling.

Wat maakt dat een paard op jou als mens reageert? Een paard is een prooidier en is zich daarom altijd bewust van wat er in de omgeving gebeurt. Door deze fijngevoeligheid kan een paard risico’s inschatten en zo de veiligheid voor hem en de kudde waarborgen.
Waarom is een kudde belangrijk voor een paard? Een kudde biedt veiligheid en rust. In een kudde is het van belang dat ieder paard op de juiste plek staat, zo heb je leiders en volgers. Er wordt gebruik gemaakt van ieder zijn kwaliteiten.

Wanneer wij mensen bij een paard in de buurt komen, zal het paard ons scannen. Is het veilig, moet ik vechten of vluchten? Gaan ze mij opeten of is het oké? Als het oké is gaat het paard kijken wie jij bent, hoe het met jou gaat en of jij kan aansluiten bij de kudde. Want een kudde bestaat voor een paard niet alleen uit paarden maar ook andere wezens zijn welkom, dus gaat hij kijken of jij kunt aansluiten bij de kudde om zo de veiligheid voor iedereen te vergroten, vele ogen zien immers meer dan één paard op zichzelf!

Wanneer een paard merkt dat je niet congruent bent, dat jouw onderbewustzijn niet overeenkomt met jouw gedrag, dan zal het paard daarop reageren. Hij zal dit met zijn gedrag laten zien. Hier komen inzichten uit die we kunnen koppelen aan dagelijkse situaties.

Even voorstellen

Mijn naam is Esther Kok, geboren in 1980. Ik woon met mijn man en onze zoon in het mooie dorpje Blije in het noorden van Friesland. Het geloof en de contacten met mensen en dieren zijn erg belangrijk voor mij. Ik ben een dankbaar, enthousiast, optimistisch mensen-mens, met een gezonde dosis humor.

Als jong meisje en vrouw heb ik heftige situaties meegemaakt die littekens hebben achtergelaten. Ik ben door een proces gegaan van herstel en ben dankbaar dat ik mijn ervaringen heb kunnen ombuigen naar iets positiefs en dat ik nu van betekenis kan zijn voor een ander.

Van 2015 tot 2021 heb ik met veel plezier mijn eigen coachpraktijk gerund. In die tijd heb ik kinderen en volwassen mogen coachen zowel particulier als in samenwerking met de gemeente en verschillende hoofd aannemers. Als feedback krijg ik regelmatig terug dat anderen zich gezien en gehoord voelen en ervaren dat er waardevrij, zonder oordeel wordt geluisterd.

Al vanaf jonge leeftijd ben ik altijd actief geweest in de paarden. Ik heb jarenlang les gegeven in verschillende disciplines. Door de jaren heen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld ‘communicatie coaching tussen mensen en paard’. Hierdoor ontstond mijn eerste beweging richting paardencoaching. In 2014 heb ik mijn Lifecoach diploma behaald.

In oktober 2019 heb ik de overstap gemaakt naar Stay and Pray. Bij Stay and Pray heb ik de life- en paardencoaching opgezet. Het kunnen inzetten van mijn kennis en ervaring, binnen een organisatie die leeft en werkt vanuit een christelijke grondslag, ervaar ik als zeer waardevol. Ik vind het belangrijk om mij in mijn vak en op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen.

In 2020 ben ik geslaagd voor de post-HBO Paard-en lifecoach opleiding aan de Academie voor Paard- en Lifecoaching te Huijbergen.

De afgelopen jaren heb ik verschillende beroepsgerelateerde cursussen en bijscholingen gevolgd. Verder ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging paardencoaching V-PCN.

Ondertussen zijn er ook nieuwe paarden-coaches in opleiding, die het komende jaar het team komen versterken en ook stage zullen lopen bij Esther.

Meet onze collega's!

Spike Tinker Ruin uit 2016

Gladyss Shetlander Merrie uit 2013

Luna Tinker-kruising Merrie uit 2010

Missie!

Bijscholing voor Christelijke Paardencoaches
Toen Tirza (opleider van Academie Paard- en Lifecoaching) na het behalen van mijn praktijkexamen tegen mij zei: ‘De volgende stap Esther is leraar!’, lachte ik dat nog even weg, maar hier werd wel mijn diepe verlangen weer even aangetikt.

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er behoefte is aan bijscholing voor christelijke paardencoaches, maar dit heb ik nog niet kunnen vinden. Toen kwam bij mij de opmerking van Tirza weer naar boven; ‘leraar’. Ik ben de mogelijkheden gaan onderzoeken of ik dit zelf aan zou kunnen bieden.

Dit heeft erin geresulteerd dat wij in 2021 vanuit Stay and Pray zullen starten met het geven van bijscholing aan christelijke paardencoaches.

Masterclass Christelijke Paardencoaching

Wegens succes herhaald!!

Is het (ver) antwoord?!

 

Wil jij je verdiepen als christelijke paardencoach? Geef je dan op voor de “masterclass christelijke paardencoaching.”

Tijdens deze bijscholing maak je o.a. kennis met verantwoorde werkvormen en zal het jouw identiteit als christelijke paardencoach versterken. Daarnaast krijg je de kans om te kunnen netwerken met andere christelijke paardencoaches.

Esther Kok-Venema is een ervaren, post-HBO gecertificeerde paard- en life coach. Zij wordt daarbij ondersteund door  Egbertje Kutsch Lojenga, ook gecertificeerd post-HBO paard- en life coach. Grijp nu je kans om mee te doen aan deze trainingsdag!
Er is plek voor max. 6 tot 8 deelnemers.

Waar:
Stichting Stay and Pray
Symen Halbeswei 8, 9255 LL Tytsjerk

Wanneer:
30 April 2022 

09.30  (inloop) – 10.00 – 15.30

Tarief:
€175,- dit is inclusief certificaat, koffie/thee/lekkers en een (h)eerlijke lunch.
(Er kan gepind worden op locatie.) Je kunt je opgeven tot maandag 25 april 2022.

Opgeven of vragen kunnen gemaild worden naar paardencoaching@stayandpray.com 

Intervisie voor christelijke paardencoaches
Als paardencoach is het belangrijk dat je deelneemt aan een intervisiegroep. We werken vanuit de christelijke identiteit. Dus ben je een christelijke paardencoach en op zoek naar een intervisiegroep geef je dan op! Onze visie is samen groeien en ontwikkelen, zodat ook jij komt te staan in je kracht en unieke kleur als paard- en life coach. In de intervisie starten we met een christelijke opening en daarna bespreken we één of twee door jullie ingebrachte casussen. Deze worden van te voren ingestuurd en door ons uitgekozen. 

De data voor 2022 zijn:

4 april 2022

4 juli 2022

3 oktober 2022

Heb jij ook interesse voor een christelijke paardencoach intervisiegroep neem dan contact op met paardencoaching@stayandpray.com

Kosten zijn €15,- voor het gebruik van de accomodatie en koffie/thee en lekkers

Supervisie voor christelijke paardencoaches 

Je kunt vanaf nu supervisie volgen bij Esther Kok – Venema. Dit is één op één. In deze deze supervisie word je getraind en ondersteund als professional. De duur van deze intervisie is 60 minuten en het tarief is €85,- 

Recensies

De coaching die ik heb ontvangen van Esther en de paarden was een zeer bijzondere ervaring! Ik was op zoek naar antwoorden op vragen die ik had en ervoer Gods leiding door Esther, de paarden en de prachtige locatie heen. Nogmaals onwijs bedankt!

Anoniem

Heel bijzonder hoe bepaald vluchtgedrag de volgende dag al anders was. Esther is zeer prettig als coach. Heel fijn hoe zij waardevrij luistert naar jou als coachee. Ik mocht de coach sessie doen met paard Spike. Hij raakt mij bijzonder in mijn hart.

Anoniem - 36 jaar

In het gesprekje vooraf kwam meteen al de vraag waarin ik gecoacht wilde worden. Dit werd een sterke teleurstelling en tegenslag die ik had weggestopt. Ik heb nooit geweten dat een paard zoveel van je ziet in je diepere lagen. Paard Spike en coach Esther gingen een zeer prettige samenwerking met mij aan. Hierdoor werd al snel een emotionele blokkade doorbroken, werd een weg gewezen met stappen en keuzes die ik moest gaan maken en kon ik daarna heel anders met de situatie omgaan

Anoniem - 60 jaar - Man

Twee prachtige coaching sessies gehad bij de paarden van Stay & Pray en Esther. Midden in de kudde voelde ik mij zo veilig en zo mooi omgeven door de paarden. De vragen en twijfels die ik ervoer, konden verhelderd worden door de spiegeling vanuit het gedrag van de paarden en de passende vragen die Esther stelde. Door de steun en toenadering van de paarden kon ik eigenlijk herontdekken wat mij drijft, welke kwaliteiten ik heb en welke dromen en verlangens diep van binnen echt leven. Het proces hierin gaat zoveel sneller dan met alleen een gesprek. De zachte steuntjes van de snuiten van de paarden of juist hun weg draaiende bewegingen gaven heel direct terug of dat wat ik zei en dat wat ik écht voelde met elkaar overeenkwam. Esther begeleidde dit proces ontzettend liefdevol en vakkundig.

Het visueel maken van mijn verlangens en obstakels heeft zoveel inzicht gebracht. Ik ben nog niet daar waar ik zijn wil, maar ik ervaar rust en het is heerlijk om weer focus te hebben. Ik heb tranen gelaten en gelachen en nu, in de weken na de coaching, vallen er nog steeds puzzelstukjes op hun plek. Esther en kudde heel erg bedankt!

Anoniem - 39 jaar - Vrouw

Ik voelde mij heel alleen in de corona tijd en door de gesprekken met Esther en de pony’s Luna en Gladyss is dit veranderd. Ik kan weer gelukkig zijn. Ik voel me weer vrolijk! Esther luistert heel goed en bedenkt samen met jou een oplossing hoe je iets anders zou kunnen doen.

Anoniem - 12 jaar

Esther (paardencoach) heeft een grote bak met allerlei voorwerpen. Het helpt mij als ik vol ben in mijn hoofd om mijn gedachten uit te leggen in het zand door gebruik te maken van b.v. knuffels, balletjes knopen en touwtjes. Elk voorwerp staat voor een gedachte. Dit geeft mij overzicht en rust en dan wordt het duidelijker wat ik allemaal denk. Dan kan ik weer met die onderwerpen aan de slag. Het lijkt of het paard je letterlijk verstaat door hoe het paard reageert. Dat vind ik heel bijzonder en mooi.

Bewoner Zorgboerderij

Paarden Coaching Tarieven

Voor paarden coaching hanteren wij onderstaande tarieven voor particuliere deelnemers. Dit hangt uiteraard ook samen met de onkosten die het houden en onderhouden van paarden met zich mee brengen.

Je kunt kiezen uit een eenmalige coaching, maar ook voor een serie van bijvoorbeeld 4 of 8 coaching sessies. Bij een serie wordt vooraf een intake gehouden om een goed beeld te krijgen van items waar aan gewerkt gaat worden en deze zo efficiënt mogelijk te benaderen.

Voor wie?Losse sessie4 sessies8 sessies
Volwassenen€125,-€450,-850,-
Kinderen€85,-€320,-€620,-
Volwassenen met beperking€85,-€320,-€620,-
Koppels of ouder-kind€225,-

Sessies voor volwassenen zijn +/- 90 minuten. Sessies voor kinderen en volwassenen met een beperking zijn +/- 60 minuten.

Bij koppels/ouder-kind  coaching, zijn er 2 coaches aanwezig om te begeleiden. 

We werken vanuit maatwerk, andere mogelijkheden zijn altijd te bespreken. Neem voor deelname aan paardencoaching contact op met Esther Kok via het contactformulier of via telefoonnummer 0634458955. Uiteraard kun je ook onderzoeken of paarden coaching vergoed wordt door bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering, WMO, Jeugdwet of op een andere manier.

Ook bieden wij team coaching aan voor bedrijven en organisaties. Voor meer info kunt u een bericht sturen via het  contactformulier of via telefoonnummer 0634458955.

Contactformulier