Paarden / Life Coaching

Coachen met een paard is goud waard

Welkom bij Stay and Pray paardencoaching, waar je op waarde wordt geschat! Wat leuk dat jij de tijd neemt om een kijkje te nemen op onze website. Het is vast geen toeval dat je hier komt kijken, misschien loop je tegen bepaalde dingen aan, zit je met jezelf in de knoop of kom je er gewoonweg even niet meer uit. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar verdieping in je relatie met God of ben je gewoon nieuwsgierig? Bekijk dan snel het filmpje hiernaast!

Wat is paardencoaching?

Bij paardencoaching denkt men al gauw aan de ontwikkeling van het paard. Er wordt gedacht dat het iets is voor paardenmensen. Toch is dit niet het geval met paardencoaching, het is bedoeld voor de ontwikkeling van de mens. Tijdens paardencoaching werk je naast en met het paard. Er wordt niet op het paard gezeten.

Het paard wordt ingezet als spiegel, hij laat jou en mij zien wat er in jouw onderbewustzijn afspeelt, je gevoelens, gedachten en je persoonlijkheid. Als coach doe ik de vertaalslag van het paard naar jou toe door te benoemen welk gedrag het paard laat zien. Zo kan ik jou vervolgens met gerichte coachvragen weer in beweging brengen. Op deze manier kan er bij jou weer ruimte ontstaan voor herstel en ontwikkeling.

Als deelnemer hoef je geen paardenmens te zijn om deel te nemen aan paardencoaching. Angst voor paarden hoeft ook geen belemmering te zijn. Tijdens de sessies kan er ook gekozen worden voor andere werkvormen zoals life coaching of pop-talk zonder paard. Voor meer info over pop-talk zie poptalk.nl

Wat maakt dat een paard op jou als mens reageert? Een paard is een prooidier en is zich daarom altijd bewust van wat er in de omgeving gebeurt. Door deze fijngevoeligheid kan een paard risico’s inschatten en zo de veiligheid voor hem en de kudde waarborgen.
Waarom is een kudde belangrijk voor een paard? Een kudde biedt veiligheid en rust. In een kudde is het van belang dat ieder paard op de juiste plek staat, zo heb je leiders en volgers. Er wordt gebruik gemaakt van ieder zijn kwaliteiten.

Wanneer wij mensen bij een paard in de buurt komen, zal het paard ons scannen. Is het veilig, moet ik vechten of vluchten? Gaan ze mij opeten of is het oké? Als het oké is gaat het paard kijken wie jij bent, hoe het met jou gaat en of jij kan aansluiten bij de kudde. Want een kudde bestaat voor een paard niet alleen uit paarden maar ook andere wezens zijn welkom, dus gaat hij kijken of jij kunt aansluiten bij de kudde om zo de veiligheid voor iedereen te vergroten, vele ogen zien immers meer dan één paard op zichzelf!

Wanneer een paard merkt dat je niet congruent bent, dat jouw onderbewustzijn niet overeenkomt met jouw gedrag, dan zal het paard daarop reageren. Hij zal dit met zijn gedrag laten zien. Hier komen inzichten uit die we kunnen koppelen aan dagelijkse situaties.

Even voorstellen

Mijn naam is Esther Kok-Venema, geboren in 1980. Ik woon met mijn man en onze zoon in het mooie dorpje Blije in het noorden van Friesland. Het geloof en de contacten met mensen en dieren zijn erg belangrijk voor mij. Ik ben een dankbaar, enthousiast, optimistisch mensen-mens, met een gezonde dosis humor.

Als jong meisje en vrouw heb ik heftige situaties meegemaakt die littekens hebben achtergelaten. Ik ben door een proces gegaan van herstel en ben dankbaar dat ik mijn ervaringen heb kunnen ombuigen naar iets positiefs en dat ik nu van betekenis kan zijn voor een ander.

Van 2015 tot 2021 heb ik met veel plezier mijn eigen coachpraktijk gerund. In die tijd heb ik kinderen en volwassen mogen coachen zowel particulier als in samenwerking met de gemeente en verschillende hoofd aannemers. Als feedback krijg ik regelmatig terug dat anderen zich gezien en gehoord voelen en ervaren dat er waardevrij, zonder oordeel wordt geluisterd.

Al vanaf jonge leeftijd ben ik altijd actief geweest in de paarden. Ik heb jarenlang les gegeven in verschillende disciplines. Door de jaren heen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld ‘communicatie coaching tussen mensen en paard’. Hierdoor ontstond mijn eerste beweging richting paardencoaching. In 2014 heb ik mijn Lifecoach diploma behaald.

In oktober 2019 heb ik de overstap gemaakt naar Stay and Pray. Bij Stay and Pray heb ik de life- en paardencoaching opgezet. Het kunnen inzetten van mijn kennis en ervaring, binnen een organisatie die leeft en werkt vanuit een christelijke grondslag, ervaar ik als zeer waardevol. Ik vind het belangrijk om mij in mijn vak en op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen.

In 2020 ben ik geslaagd voor de post-HBO Paard-en lifecoach opleiding aan de Academie voor Paard- en Lifecoaching te Huijbergen.

Mijn naam is Egbertje Kutsch Lojenga, geboren in 1984. 

Ik woon sinds maart 2020 inpandig op de boerderij, gelukkig getrouwd met mijn man Ilai en dankbaar voor onze drie kids en onze twee hondjes. 

Samen met mijn ouders en mijn man runnen wij vol passie stichting Stay and Pray, dit doe ik sinds 2015. Ik werk als coordinator in de zorg en ben deel van het management. 

Als jong volwassene heb ik eerst de opleiding SPW gevolgd en ben daarna leerkracht geworden en heb 8 jaar les gegeven in Amsterdam. 

Al vanaf kinds af aan heb ik een grote liefde voor paarden gehad. Een eigen paard zat er toen helaas financiel niet in. Nu mag ik als volwassene mijn ‘meisjesdroom’ leven en zorg ik dagelijks, met veel plezier voor onze prachtige kudde paarden. 

In 2022 werd mijn droom werkelijk en ben ik de post- HBO opleiding tot paard- en life coach gaan volgen en ben ook ik geslaagd aan de academie voor paard- en life coaching te Huijbergen.

Het coachen vind ik een geweldig bijzonder vak. Als feedback krijg ik regelmatig terug dat ik warm, humorisch en betrokken ben en een goede luisteraar. Ik weet snel de vinger op de pijnlijke plek te leggen. Graag coach ik op intuitie in samenwerking met Heilige Geest. Waarbij ik graag gebed inzet voor genezing en herstel. 

Ik zet graag mensen weer in hun kracht

Thea, nuchter mens, vrouw, moeder van twee (uitzonderlijk) hoogbegaafde tiener meiden, gek op groen, boekenwurm & muzikaal. Gediplomeerd paardencoach, gespecialiseerd IC verpleegkundige en docent in de acute zorg.

In de afgelopen 15 jaar heb ik met hart en ziel als intensive care verpleegkundige gewerkt. Situaties waarin ik een prachtig vak heb mogen uitoefenen, hebben ook een diepe indruk achtergelaten op mijn systeem. Ik heb afscheid genomen van mijn rol als IC verpleegkundige en mag nu lesgeven aan collega’s die zich specialiseren voor de intensieve en spoedeisende zorg. Het is heerlijk om je kennis en ervaring te mogen blijven gebruiken en overdragen. Wat ik ook waanzinnig mooi vind om te delen, is de ervaring en expertise op gebied van het herstel van je systeem; en dát doe ik door te coachen met paarden.

Ik heb zelf mogen ervaren hoe bijzonder de interventie van paarden kan zijn. Voor het eerst in hele lange tijd je weer veilig kunnen voelen en rust kunnen ervaren, is echt een verademing. Het werken met paarden brengt mij elke keer weer in verwondering.

Aankomende periode ​zal ik het team van paardencoaching Stay & Pray als ZZP-er komen versterken. Ik ben regelmatig op de boerderij te vinden en samen met Egbertje ben ik ook actief binnen de opleiding. Het voelt dus een beetje als ’thuis’ op deze prachtige locatie en met deze geweldige kudde. Ik zie er naar uit je te ontmoeten!

De prachtige bonte pony op de foto is Sandy (17 jr), mijn viervoetige collega met wie ik normaliter samenwerk. Een enorme knuffelkont, vriendelijk, nieuwsgierig en heerlijk zacht

Meet onze collega's!

Gladyss Shetlander Merrie uit 2013

Luna Tinker-kruising Merrie uit 2010

Lyna Halfinger Merrie uit 2020

Marley Shetlander Merrie uit 2012
Hero Connemara Ruin uit 2009

Missie!

Het onze missie om een platform te creeren voor christelijke paardencoaches, waarin we bijscholing bieden in de vorm van trainingsdagen en masterclasses. Het is ons verlangen christelijke paardencoaching op de kaart te zetten in Nederland en ver daarbuiten. Via dit platvorm kunnen christelijke paardencoaches:

  • met elkaar connecten
  • elkaar ontmoeten
  • elkaar bemoedigen
  • elkaar helpen en van elkaar leren
  • elkaar vieren in zijn of haar unieke kleur en roeping.


Houd onze pagina in de gaten voor nieuwe traningen.

‘The entire universe is standing on tiptoe, yearning to ee the unveiling of God’s glorious sons and daughters!’ 

romans 8:19

Dit heeft erin geresulteerd dat wij in 2021 vanuit Stay and Pray gestart zijn met het geven van bijscholing aan christelijke paardencoaches.

Masterclass Creatief coachvragen stellen

Tijdens deze praktische bijscholing ervaar je de kracht van het creatief vragen stellen en werk je aan je professionalisering als paardencoach. Deze dag is er natuurlijk ook ruimte voor de christelijke beleving en oefen je, hoe je dit meer kunt integreren tijdens je sessies.

Daarnaast kun je netwerken en sparren met andere christelijke paardencoaches en genieten we ook samen van een heerlijke lunch!

Esther Kok-Venema  en Egbertje Kutsch Lojenga zijn beide  ervaren, post-HBO gecertificeerde paard- en life coaches.

Grijp nu je kans om mee te doen aan deze trainingsdag!
Er is plek voor max. 8 tot 10 deelnemers.

Waar:
Stichting Stay and Pray
Symen Halbeswei 8, 9255 LL Tytsjerk

Wanneer:
1 juli 2023

Inloop 09.15  

Starten 09.45 – 15.30

Tarief:
€249,- dit is inclusief certificaat, koffie/thee/lekkers en een (h)eerlijke lunch.
(Er kan gepind worden op locatie.) Je kunt je opgeven tot maandag 19 juni 2023.

Opgeven of vragen kunnen gemaild worden naar paardencoaching@stayandpray.com 

Intervisie voor christelijke paardencoaches

Als paardencoach is het belangrijk dat je deelneemt aan een intervisiegroep. We werken vanuit de christelijke identiteit. Dus ben je een christelijke paardencoach en op zoek naar een intervisiegroep geef je dan op! Onze visie is samen groeien en ontwikkelen, zodat ook jij komt te staan in je kracht en unieke kleur als paard- en life coach. In de intervisie starten we met een christelijke opening en daarna bespreken we één of twee door jullie ingebrachte casussen. Deze worden van te voren ingestuurd en door ons uitgekozen. 

De nieuwe data voor 2023 zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Heb jij ook interesse voor een christelijke paardencoach intervisiegroep neem dan contact op met paardencoaching@stayandpray.com

Kosten zijn €15,- voor het gebruik van de accomodatie en koffie/thee en lekkers

Supervisie voor christelijke paardencoaches 

Je kunt vanaf nu supervisie volgen bij Esther Kok – Venema. Dit is één op één. In deze deze supervisie word je getraind en ondersteund als professional. De duur van deze intervisie is 60 minuten en het tarief is €85,- 

Opleiding Ook paard- en life coach worden?

Altijd al willen werken met paarden én mensen? In deze post HBO opleiding leer jij om samen met het paard mensen te coachen en in hun persoonlijke kracht te zetten!

De opleiding is vooral geschikt voor gepassioneerde professionals die in de dienstverlening werken zoals: docenten, leerkrachten, social workers, trainers, coaches, leidinggevenden en die graag willen leren coachen met paarden als verlengstuk van of naast hun huidige werk.

De academie voor paard- en life coaching heeft een reguliere variant en nu ook een christelijke versie hier op de locatie van Stay and Pray in Friesland.  

“We vinden het belangrijk dat er professionele christelijke paardencoaches komen die kwaliteit kunnen leveren en vol van de heilige Geest zijn.”

Interesse? Klik op de link voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 

Meer informatie? Kijk op de website van de Academie voor Paard en Life Coaching of bekijk de brochure.

Recensies

'Ik wil graag vertellen over hoe het nu gaat na de eerste keer paardencoaching. Ik kan niet zeggen hoe bijzonder het is geweest en hoe groot het effect. Prijs de Heer want hij is GROOT. Wat ik meteen daar al als doorbraak heb ervaren, de stroom van de Heilige Geest die niet meer zo afstandelijk voelde maar eindelijk weer van binnenuit en vurig; dat is gebleven! De lijn naar boven staat open en ik voel me vrij 🙌🏻 Het is niet zo dat ik alles nu voorbij ben, dat alle horden zijn genomen maar ik neem ze weer meer met Hem, krachtiger dan hiervoor. Ik kan het aan en maak zulke mooie stappen. De Heer is met mij en werkt door mij. Dat had ik zo al lange tijd niet meer kunnen ervaren en ik voel me zo dankbaar! Egbertje bedankt voor je inspirerende coaching, wát een power!'

'Wat een prachtige, bijzondere ervaring heb ik mogen hebben toen ik bij Esther en Egbertje een paardencoachingsessie deed. Ik had van tevoren niet gedacht dat het me zoveel kon brengen. Met behulp van uiteraard het paard, maar ook door de open, warme en oordeelloze houding van Esther en Egbertje kwam ik tot inzichten die ik direct heb kunnen gebruiken en zelfs hebben geleid tot een andere baan. Ik heb paardencoaching ervaren als een geweldige manier van coaching, intuïtief en vrij, waarbij snel en concreet veel aan het licht komt door de zuivere feedback van het paard en de ondersteunende doortastende vragen van de dames die de sessie begeleiden. Een absolute aanrader!'

De coaching die ik heb ontvangen van Esther en de paarden was een zeer bijzondere ervaring! Ik was op zoek naar antwoorden op vragen die ik had en ervoer Gods leiding door Esther, de paarden en de prachtige locatie heen. Nogmaals onwijs bedankt!

In het gesprekje vooraf kwam meteen al de vraag waarin ik gecoacht wilde worden. Dit werd een sterke teleurstelling en tegenslag die ik had weggestopt. Ik heb nooit geweten dat een paard zoveel van je ziet in je diepere lagen. Paard Spike en coach Esther gingen een zeer prettige samenwerking met mij aan. Hierdoor werd al snel een emotionele blokkade doorbroken, werd een weg gewezen met stappen en keuzes die ik moest gaan maken en kon ik daarna heel anders met de situatie omgaan

Ik voelde mij heel alleen in de corona tijd en door de gesprekken met Esther en de pony’s Luna en Gladyss is dit veranderd. Ik kan weer gelukkig zijn. Ik voel me weer vrolijk! Esther luistert heel goed en bedenkt samen met jou een oplossing hoe je iets anders zou kunnen doen.

‘Esther heeft mij enorm geholpen bij de omgang en connectie met mijn paard. Dit bracht mij dat ik mijn angst stap voor stap kon overwinnen en in de vrijheid kwam! Ze is een geduldige coach en bemoedigd je op zo’n positive manier dat je weer gaat geloven in jezelf en de kracht en de talenten naar boven komen die God in je heeft gelegd. Ze ziet ook haarfijn de leermomenten en creëert de ruimte om hierin te groeien. Ik straal weer en heb hoop voor de toekomst! Dankjewel Esther!’

'Inmiddels heb ik 4 sessies bij Egbertje mogen volgen. Egbertje is betrokken en een goede luisteraar. Ze weet snel de vinger op de pijnlijke plek te leggen. De Christelijke insteek is hierbij een fijne, waardevolle toevoeging. Egbertje weet een plek te creëren die aanvoelt als een haven om te rouwen, ontladen en op te laden in de mooie setting van de Friese landerijen. De paarden en pony's zijn lieve schatten! Hun inbreng is van zoveel waarde. Een aanrader om coachsessie(s) te volgen bij dit mooie mens en deze lieve paarden!'

Heel bijzonder hoe bepaald vluchtgedrag de volgende dag al anders was. Esther is zeer prettig als coach. Heel fijn hoe zij waardevrij luistert naar jou als coachee. Ik mocht de coach sessie doen met paard Spike. Hij raakt mij bijzonder in mijn hart.

Twee prachtige coaching sessies gehad bij de paarden van Stay & Pray en Esther. Midden in de kudde voelde ik mij zo veilig en zo mooi omgeven door de paarden. De vragen en twijfels die ik ervoer, konden verhelderd worden door de spiegeling vanuit het gedrag van de paarden en de passende vragen die Esther stelde. Door de steun en toenadering van de paarden kon ik eigenlijk herontdekken wat mij drijft, welke kwaliteiten ik heb en welke dromen en verlangens diep van binnen echt leven. Het proces hierin gaat zoveel sneller dan met alleen een gesprek. De zachte steuntjes van de snuiten van de paarden of juist hun weg draaiende bewegingen gaven heel direct terug of dat wat ik zei en dat wat ik écht voelde met elkaar overeenkwam. Esther begeleidde dit proces ontzettend liefdevol en vakkundig.

Het visueel maken van mijn verlangens en obstakels heeft zoveel inzicht gebracht. Ik ben nog niet daar waar ik zijn wil, maar ik ervaar rust en het is heerlijk om weer focus te hebben. Ik heb tranen gelaten en gelachen en nu, in de weken na de coaching, vallen er nog steeds puzzelstukjes op hun plek. Esther en kudde heel erg bedankt!

Esther (paardencoach) heeft een grote bak met allerlei voorwerpen. Het helpt mij als ik vol ben in mijn hoofd om mijn gedachten uit te leggen in het zand door gebruik te maken van b.v. knuffels, balletjes knopen en touwtjes. Elk voorwerp staat voor een gedachte. Dit geeft mij overzicht en rust en dan wordt het duidelijker wat ik allemaal denk. Dan kan ik weer met die onderwerpen aan de slag. Het lijkt of het paard je letterlijk verstaat door hoe het paard reageert. Dat vind ik heel bijzonder en mooi.

Paarden Coaching Tarieven

Voor paarden coaching hanteren wij onderstaande tarieven voor particuliere deelnemers. Dit hangt uiteraard ook samen met de onkosten die het houden en onderhouden van paarden met zich mee brengen.

Je kunt kiezen uit een eenmalige coaching, maar ook voor een serie van bijvoorbeeld 4 of 8 coaching sessies. Bij een serie wordt vooraf een intake gehouden om een goed beeld te krijgen van items waar aan gewerkt gaat worden en deze zo efficiënt mogelijk te benaderen.

Sessies voor volwassenen zijn +/- 90 minuten. Sessies voor kinderen en volwassenen met een beperking zijn +/- 60 minuten.

 

Voor koppels coaching met 2 coaches kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen voor prijzen.

Voor wie?Losse sessie4 sessies8 sessies
Volwassenen€130,-€468,-€884,-
Kinderen€90,-€324,-€620,-
Volwassenen met beperking€90,-€324,-€620,-
Koppels of ouder-kind€180,-

We werken vanuit maatwerk, andere mogelijkheden zijn altijd vrijblijvend te bespreken.
Neem voor deelname aan paardencoaching contact met ons op via het contactformulier of bel telefoonnummer 0634458955.

Uiteraard kun je ook onderzoeken of paarden coaching vergoed wordt door bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering, WMO, Jeugdwet of op een andere manier.

Ook bieden wij team coaching aan voor bedrijven en organisaties. Voor meer info kunt u een bericht sturen via het  contactformulier of via telefoonnummer 0634458955.

Contactformulier